Editia curenta

INDEPENDENŢA, bunul cel mai de preţ


interviu cu Laura Ciuhu, Proprietar LPV Proiect Consult S.R.L.

De multe ori, în viaţa fiecărui om, în drumul pe care îl alege, îşi pune foarte mult amprenta, la nivel subcon­ştient, felul cum a arătat copilăria fiecăruia, cu ce valori a rămas; este vârsta la care, ca un burete, fiecare om absoarbe totul. Aşadar, cum aţi fost educată, cu ce probleme dar şi valori de viaţă aţi fost crescută?

Se spune că drumul către succes începe de la naştere şi că unii oamenii se nasc cu „stea în frunte”. Este aici un pic de adevăr, dar nu ajunge, cel puţin nu în cazul meu. A fost o predestinare fericită să vin pe lume la Târgu-Jiu, acest orăşel din Subcarpaţii Getici de unde au pornit Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brâncuşi, oameni cu o ambiţie extraordinară, spirite luminoase care prin voinţa şi talentul lor ne-au dat mândria şi forţa de a realiza tot ce ne punem în minte. Dar de aici şi până la devenirea ca om de succes, ca lider, drumul este lung şi anevoios. Baza succesului unui lider capabil ca la maturitate să gestio­neze situaţii complicate şi să înţeleagă efectele perturbaţiilor incontrolabile ale economiei reale este EDUCAŢIA temei­nică, făcută bine şi la timp. În cazul meu, începutul educaţiei, grădiniţa, şcoala generală şi liceul purtând numele lui Tudor Vladimirescu – bărbatul de la Jiu care întruchipează însăşi ambiţia oltenească – s-a făcut sub semnul disciplinei şi al aureolei marilor înaintaşi. Am deprins arta de a învăţa, de a citi şi reţine esenţialul, înlăturând accesoriile de umplutură din manuale. Părinţii au rolul decisiv în dezvoltarea inteligenţei emoţio­nale la copii, care începe cu „cei şapte ani de-acasă”. Mama mea s-a ocupat îndeaproape de mine, se simţea obligată să-mi supravegheze educaţia cu o intransigenţă fără egal. Dacă intram undeva şi uitam să dau „Bună ziua”, era o catastrofă: mă făcea de râs, mă punea să intru a doua oară, până când nu am mai uitat niciodată. Roluri importante în formarea unui om de succes le au educaţia din şcoală, modelele din rândul profesorilor. A educa înseamnă în primul rând arta dascălului de a te provoca să-ţi deschizi propria minte, de a-ţi utiliza propriul creier. Eu am avut norocul unor profesori speciali, care m-au făcut să-mi placă matematica. În toate realizările mele de până acum se regăseşte această deprindere. Matematica este exactă, nu te trădează niciodată. Şansele de succes, intenţia neclintită de a-mi face viaţa aşa cum o înţeleg eu, relaţiile corecte de afaceri cu oameni şi companii de succes, toate au la bază ordinea şi rigurozitatea problemelor de trigonometrie.

Ca o primă concluzie, temelia unui om de succes este con­struită de părinţi, profesori, mediul în care copilăreşti şi propria persoană, prin conştientizarea nevoii, prin curaj şi autoeducare. Succesul nu este niciodată definitiv, cadrul economico-social nu este static.

Care credeţi dumneavoastră că a fost acel „x factor” care v-a făcut să aveţi succes în carieră?

Există zeci de trăsături personale care pot determina deve­nirea unui om de succes, dar două sunt fundamentale: inte­gritatea şi caracterul. Ele se dobândesc în familie şi în şcoală, cu ajutorul părinţilor şi al profesorilor şi prin studiul ştiinţelor exacte, în perioada cuprinsă între 16 şi 25 de ani. În acea perioadă a vieţii mele am dorit, la vârsta de 18 ani, să păşesc într-o lume nouă, într-o viaţă nouă. Am dat exa­men la Academia de Studii Economice din Bucureşti, plină de speranţe, de vise măreţe. Dar când am început şcoala, Bucureştiul m-a ameţit atât de tare încât nu mai ştiam înco­tro s-o iau. Şocul a fost năprasnic. Totul era diferit de ce lă­sasem la Târgu-Jiu, o deznădejde fără margini mă cuprindea în toată fiinţa mea. Nu înţelegeam nimic din ce se petrecea în jurul meu, mergeam pe stradă şi plângeam încontinuu. Dar, cum la baza oricărui lucru stă nevoia, am reuşit curând să-mi găsesc o slujbă şi lucrurile au început să se reaşeze în ordinea lor matematică. Atunci când am început să lucrez mi-am regăsit liniştea şi echilibrul în toate, deşi eram foarte tânără, aveam doar 19 ani. Numai cel care n-a fost el însuşi constrâns de o asemenea stare de lipsuri şi de stres nu o va cunoaşte niciodată şi nu va izbândi ca cei care au dat de NEVOIE. Pentru prima dată în viaţa mea am început să creez, să-mi creionez primele mele idei personale. Am avut revelaţia că Bucureştiul este totuşi un oraş minunat plin de oportunităţi, iar eu începusem să am o încredere trufaşă în posibilităţile mele şi în faptul că voi reuşi. Interesul meu pentru activităţi financiar-economice fiind trezit, am început să studiez foarte serios. O lume nouă şi necunoscută mi se înfăţişa înaintea ochilor. Pentru a reuşi în viaţă mai întâi trebuie să citeşti foarte mult, să înveţi necontenit. Puţini oameni fac acest lucru, deşi este la îndemâna oricui. Cel care ştie să citească şi nu o face este într-o situaţie mai nefericită decât acela care nu ştie să citească. Apoi, să-i observi pe alţii care au reuşit. Să munceşti pentru ei îndelung şi din greu şi să-i observi fără patimi, fără invi­die, fără frustrări. Totodată, să ai curajul să devii indepen­dent. Independenţa înseamnă o mulţime de responsabilităţi – nu întâmplător mulţi oameni se feresc să fie independenţi, preferă o slujbă anostă, cu sarcini fixate de alţii şi responsa­bilităţi lăsate în seama şefilor. Mai mult, să ai obiective clare, precise şi, cel mai important, să-ţi stabileşti termene – un obiectiv fără termen rămâne un vis şi atât. Să înveţi, în acelaşi timp, să faci vizibil tot ceea ce întreprinzi – aceasta se va transforma în faimă, iar dacă totul merge bine, în putere. Aş concluziona cu versurile lui Ion Minulescu, pentru un bun start în viaţă: „Ascultă, priveşte şi taci!... / Ascultă, să-nveţi să vorbeşti, / Priveşte, să-nveţi să clădeşti / Şi taci, să-nţelegi ce să faci...”

 

Ce v-a îndemnat să vă deschideţi propria afacere? A fost

o idee de moment, un imbold dat de o anumită persoană? Nu vă speria ideea de antreprenoriat la o vârstă atât de tânără? Vă regăsiţi în această lume de business?

Părinţilor mei le datorez astăzi faptul că m-au învăţat ce înseamnă cei şapte ani de acasă şi mi-au dat libertatea să-mi construiesc propriul drum în viaţă. Le mulţumesc pentru asta. Datorită lor am astăzi bunul cel mai de preţ şi cel mai greu de obţinut: INDEPENDENŢA. Puţini oameni doresc să fie independenţi, ei aşteptă ca ceilalţi să ia decizii în locul lor pentru a putea ulterior să dea vina pe ei în cazul în care lucrurile nu merg bine. Eu de când mă ştiu am fost responsabilă de tot ceea ce mi s-a întâmplat şi singură mi-am ales viaţa pe care doresc s-o trăiesc.

Pentru că îmi doream independenţa cât mai repede după ter­minarea studiilor, anul 2004 a fost cel în care am păşit în lumea afacerilor înfiinţându-mi propria companie, Lara Business Consulting S.R.L., specializată, la momentul respectiv, pe consultanţă financiară, fiscală, contabilitate, management integrat. Am început încet-încet să simt gustul succesului, să intru an de an mai adânc în această lume a afacerilor. E lumea în care mă regăsesc zi de zi, o lume nebună dar extrem de interesantă, care mi se potriveşte ca o mănuşă. În anul 2007 am crescut ritmul şi am început urcarea. Prima realizare a constat în aceea că am reuşit să identific care sunt domeniile cu potenţial de dezvoltare în următorii ani şi am creat în cadrul companiei un departament de consultanţă pentru accesarea de fonduri nerambursabile şi dezvoltarea de proiecte pentru producerea de energie verde. Astăzi această companie este pe locul 2 pe segmentul ei de activitate.

Care au fost principalele probleme de care v-aţi lovit ime­diat ce aţi devenit antreprenoare? Cât de diferite sunt dificultăţile, în funcţie de experienţa dobândită şi de scara la care ajunge un business? Este lumea de business încă o lume a bărbaţilor sau ea devine tot mai permeabilă către egalitatea de gen şi colaborare armonioasă?

Cel mai greu mi-a fost să câştig respectul şi încrederea sala­riaţilor mei prin faptele şi comportamentul meu, să-i fac să înţeleagă că munca lor este importantă, să-i fac să înţeleagă că între noi trebuie să existe un parteneriat: şi eu, şi ei trebuie să simţim atât durerea cât şi plăcerea. Am învăţat că un om are dreptul să se uite de sus la altul doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice. Atitudinea faţă de oameni este totul. Ei se comportă ca în oglindă. Dacă tu eşti optimist, şi ei vor fi optimişti. Nu ai voie să intri în panică dacă nu poţi realiza ceva. Sunt multe alte lucruri pe care poţi să le faci: ceea ce nu poţi face nu trebuie să fie o piedică în calea a ceea ce poţi face. Ulterior a devenit o problemă şi pentru mine faptul că în societatea noastră lipseşte un elan general, dat de o ţintă, de un scop nobil. La baza acestui elan general ar putea sta puterea femeilor în general şi a femeilor de afaceri în special. Lipsa educaţiei masculine de la noi de a aborda cooperarea cu femeile de la egal la egal face ca uriaşul potenţial feminin să nu-şi găsească vocea şi în acest fel un potenţial nebănuit să nu poată fi valorificat. Treptat, a trebuit să mă acomodez cu piedicile şi capcanele birocraţiei, manifestările funcţio­narilor publici, de la şicană, teamă, lipsa deci­ziei până la o lipsă a curajului de a acţiona. Mulţi oameni cu talent se irosesc în încercări nereuşite barate de nesinceritatea autorităţilor publice.

Ce sfaturi le-aţi da acum tinerilor care vor să se apuce de o afacere? Cum trebuie să îşi pregătească acest pas, ce alegeri să facă, la ce sacrificii să se aştepte?

Destinul nu este o chestiune de şansă, nu este ceva ce trebuie aşteptat să vină de la sine. Este

o chestiune de alegere, este ceva ce trebuie plănuit şi dobândit. Secretul constă şi într-o muncă perseverentă, care este munca grea ce vine după ce ai terminat munca grea, dar nu numai. Secretul este să-ţi placă atât de mult ceea ce faci încât s-o faci şi gratis. Obiectivele reuşitei nu au voie să rămână la stadiul de vise. Dacă nu ştii ce vrei să devii, atunci obiectivul tău în acel moment este să ajungi un nimeni. Eu am reuşit să ajung astăzi aici pentru că am avut obiective clare şi am avut norocul să întâlnesc oameni care mi-au schimbat viaţa, care mi-au arătat drumul atunci când finalizasem o etapă din viaţa mea şi care m-au ajutat să iau startul pe un alt drum.

Cât de important este, în economia succesului, să te remarce cineva la momentul potrivit: un client, un parte­ner de afaceri, un colaborator? Credeţi în a aştepta să îţi recunoască cineva meritele, să te remarce, să te selecteze sau într-o abordare mai proactivă?

Din punctul meu de vedere, oamenii care ne înconjoară sunt cei mai importanţi. Eu fără ei n-aş fi putut să ajung astăzi aici. M-a ajutat foarte mult faptul că au fost remarcate de cei din jur caracterul meu şi corectitudinea, de care am dat dovadă în toate relaţiile interumane pe care le-am avut. Eu de când mă ştiu sunt o persoană activă, curajoasă, mi-a plăcut să mă implic şi deci cred că destinul ţi-l construieşti fiind proactiv.

Cât de important credeţi că este brandul personal pentru un om de afaceri? Este mai riscantă construcţia de brand personal pentru o femeie de afaceri decât pentru un bărbat? Trebuie să fie atentă la mai multe dimensiuni ale acestui brand?

Trăim într-o lume aglomerată, plină de branduri, în care este din ce în ce mai greu să te diferenţiezi. Brandul personal, indiferent că vorbim de o femeie sau un bărbat, trebuie să fie articulat de o personalitate puternică, inteligenţă emoţională şi perseverenţă în acţiuni, altfel vorbim doar de poveşti de PR.

 

Cât de important este, pentru un antreprenor, să îşi aleagă din start foarte bine nişa pe care activează? A fost acesta un factor cheie în succesul dumneavoastră?

În primul rând, nu ai voie să investeşti de prima dată într-un domeniu pe care nu-l stăpâneşti pentru că nu vei putea nicio­dată să-ţi controlezi afacerea. Prima mea companie era şi este şi astăzi specializată în servicii de contabilitate, consultanţă financiară, fiscală şi management integrat pentru că sunt de profesie economist. M-a ajutat enorm faptul că ştiam foarte bine domeniul şi am reuşit să dezvolt foarte repede această afacere.

 

Cunoaşteţi oameni de afaceri foarte buni care eşuează doar pentru că se încăpăţânează să rămână într-un domeniu fără viitor? Cum recu­noşti când să te opreşti cu un anumit business sau domeniu şi să o iei de la capăt?

Oamenii de afaceri foarte buni în primul rând nu eşuează. Reglarea activităţii tale o face piaţa. Există un moment în care pot apărea probleme temporare şi tu ca om de afaceri trebuie să găseşti soluţii, iar dacă lucrurile persistă şi nu reuşeşti foarte repede să te ridici, cu siguranţă trebuie să pui capăt acelui business.

V-aţi fixat vreun obiectiv de business sau finan­ciar care o să fie, pentru dumneavoastră, punctul final, după care să vă retrageţi din afaceri sau vă gândiţi să vă testaţi pur şi simplu limitele?

Îmi doresc să-mi menţin un echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi să fac în continuare în fiecare zi ceea ce-mi place, pentru că eu, de când mă ştiu, am făcut numai ce mi-a plăcut. Vreau să-mi organizez viaţa în 2 etape diferite: una în care să-mi ating maximul profesional iar cealaltă în care să-mi ating maximul personal. Niciodată n-o să mă retrag din afaceri definitiv, dar cu siguranţă mă voi retrage din activitatea de management cât de curând, rămâ­nând doar cu statutul de investitor.

 

Aţi luat vreodată vreo decizie care v-ar fi putut costa succesul întregii afaceri? Ce puneţi în balanţă într-o astfel de decizie?

Ca om de business nu poţi face performanţă dacă nu rişti foarte mult. De fapt, eu cred că ce-i diferenţiază pe antreprenori de salariaţi este tocmai curajul de a risca. Am luat decizii foarte riscante în ultimii 5 ani dar cred că asta m-a ajutat să ajung astăzi aici. Când iau astfel de decizii foarte riscante nu mă gândesc decât la un singur lucru: am ajuns la un nivel de acu­mulări care-mi permite să mă descurc oriunde pe acest glob pornind de la zero dacă sunt sănătoasă.

 

Pentru că lucraţi într-un domeniu de consultanţă în afaceri, care apreciaţi că ar fi domeniile care au cele mai bune perspective în următorii 5 ani de zile?

Această întrebare îmi este pusă destul de des de clienţii mei. Nu pot să ştiu care vor fi domeniile care au cele mai bune perspective în următorii 5 ani pentru că la noi, din păcate, datorită politicului nu poţi să ai o viziune pe ter­men lung. Dar ştiu sigur că, în orice domeniu investeşti, dacă ştii să-ţi formezi echipa şi pui suflet, cu siguranţă o să reuşeşti.

 

Vă gândiţi să investiţi şi în alte domenii?

Trăim cu toţii una dintre cele mai profunde transformări din istoria umanităţii. Aceasta este realitatea secolului XXI. Ca antreprenor, pentru a avea succes trebuie tot timpul să te adaptezi la cerinţele pieţei. Astăzi am inves­tiţii în 5 domenii complet diferite şi consider că am făcut

o alegere potrivită diversificându-mi activitatea. Cu siguranţă în următorii 5 ani voi avea investiţii şi în alte domenii. Tot ce mă interesează este să-mi păstrez un echilibru financiar în afacerile mele şi să performez la cel mai înalt nivel indiferent de domeniu.

Este o întreagă discuţie despre echilibrul dintre viaţa personală şi timpul şi energia dedicate afacerii. Cum împăcaţi, în prezent, viaţa de familie cu cea profesio­nală?

Nu cred în cei care spun că sunt în acelaşi timp împliniţi personal şi profesional. Nu poţi să le ai pe amândouă, decât, poate, pe etape. La sfârşitul vieţii, când îţi faci bilanţul, poţi să constaţi că ai avut o etapă în care ţi-ai atins maximul profesional şi o alta în care ţi l-ai atins pe cel personal. Îmi place să citesc cărţi de dezvoltare personală în puţinul timp liber pe care îl am şi să călătoresc la Munchen, oraşul care reprezintă, pentru mine, a doua casă, dat fiind faptul că am relaţii de business acolo. În ceea ce priveşte viaţa personală, nu mă consider astăzi un exemplu pentru ceilalţi, dar sunt convinsă că peste 10 ani, când sper să ne revedem pentru un alt interviu, să vă pot spune din experienţa mea care sunt ingredientele pen­tru ascensiunea în plan familial.

 

Foto: Marius BărăganCurs valutar

1 USD = 3.7886 RON
1 EUR = 4.6606 RON

Newsletter

E-mail:

Vreau sa ma abonez
 

Diplomacy | Marketing | Advertising | Media & PR | Entrepreneurship | Business | Personal Journey | Technology
Leadership | Travel | Biz for Sale | Lifestyle | Startups | Intelligent Life | Debate | News | Money