Editia curenta

Standardul European pentru Serviciile de Consultanţă în Management


Acum câţiva ani, Consiliului Internaţional al Institutelor de Consultanţă în Management (ICMCI) şi Federaţia Europeană a Asociaţiilor în Management (FEACO) au preluat iniţiativa de a concepe un nou standard european în cadrul Comitetului de Standardizare (CEN).

 

AMCOR, Asociaţia Consultanţilor în Management din România, a fost prezentă în cadrul Comitetului de Proiect pentru realizarea Standardului prin reprezentanţii săi şi a participat la elaborarea acestui standard prin oferirea unui feedback constructiv pe materialul aflat în lucru. Comitetul şi-a început activitatea în anul 2008, iar pe 9 noiembrie 2011, la Bruxelles, standardul a fost lansat cu titlul de EN 16114. Ulterior, reprezentaţii AMCOR au oferit asistenţă ASRO la traducerea, adaptarea şi adoptarea standardului ca standard naţional, SR EN 16114.

 

Interviu cu Mihai Svasta, ambasador al standardului EN 16114 în România

Care consideraţi că au fost trendurile de pe piaţa de consultanţă de la nivel internaţional / european care au de-terminat apariţia Standardului European pentru Serviciile de Consultanţă în Management EN 16114?

Apariţia acestui standard a fost determinată de necesitatea consolidării profesionalismului de pe pieţele de consultanţă, de nevoia de a obţine rezultate tot mai bune ale proiectelor realizate de consultanţi dar şi de barierele practic inexistente în branşa serviciilor de consultanţă.

Printre principalele motive care au condus la elaborarea acestui standard s-au numărat: contribuţia substanţială a serviciilor de consultanţă în contextul economiei europene, dar şi dorinţa Uniunii Europene de a construi o piaţă fără graniţe pentru aceste servicii.

 

Cum credeţi că va fi primit standardul EN 16114 pe piaţa de afaceri din România? Va conduce la o profesionalizare a consultanţei în management?

Standardul European EN 16114 este construit pe exemple de bune practici provenite atât de la reprezentanţi ai industriei din Europa de Vest, unde pieţele de consultanţă sunt consolidate, dar şi din pieţele emergente, precum cele din Europa de Est. EN 16114 include atât recomandări specifice precum îmbunătăţirea caietului de sarcini şi a execuţiei, precum şi acceptarea şi închiderea de gestiune a serviciilor de consultanţă. În urma unor întâlniri cu autorităţile publice am observat nevoia de atestare naţională a firmelor şi de o certificare a consultanţilor din domeniul consultanţei în management, standardul EN 16114 fiind un prim pas în satisfacerea acestei cerinţe a pieţei.

SR EN 16114 este un standard care defineşte termeni şi procese specifice consultanţei. Astfel, în standard sunt incluse definiţii ale celor mai relevanţi termeni întâlniţi în industria de consultanţă şi sunt descrise etapele procesului de consultanţă: premise şi iniţiere, ofertarea specifică procesului de consultanţă, execuţia misiunilor de consultanţă, încheierea misiunii de consultanţă, dar şi alte elemente specifice unei misiuni de consultanţă, ca de exemplu date de intrare, rezultate, documentaţii livrabile, riscuri etc.

Standardul European pentru Serviciile de Consultanţă în Management poate fi un instrument util clientului în a impune anumite standarde de calitate consultantului în management, deoarece acesta va şti exact de ce are nevoie şi ce anume să ceară. Obiectivul standardului este de a oferi o imagine de ansamblu asupra serviciilor de consultanţă în management şi de a îmbunătăţi comunicarea client-consultant, conducând la dezvoltarea profesiei şi la recunoaşterea importanţei industriei de consultanţă. De asemenea, standardul conţine linii directoare pentru un comportament etic, valori specifice furnizorilor de servicii de consultanţă în management şi orientări privind responsabilitatea socială corporatistă. Ridicând nivelul de awareness al clientului cu privire la ce anume înseamnă consultanţa în management şi care sunt etapele unui proiect de consultanţă în management, în timp, vom profesionaliza piaţa de consultanţă în management din România.

Pentru firmele de consultanţă, utilizarea acestui standard va permite o mai bună organizare a activităţii de bază, a proceselor interne, a proceselor de suport precum şi a activităţii de formare a consultanţilor – în direcţia creşterii capacităţii de a presta servicii de consultanţă în mod profesionist şi etic. Deci da, cu timpul aplicarea liniilor directoare din cadrul acestui standard va duce la profesionalizarea domeniului consultanţei în management din România.

 

Puteţi să ne detaliaţi ce anume semnifică statutul de ambasador al standardului EN 16114 în România? Care este strategia de promovare al standardului EN 16114 în România?

Campania de promovare a SR EN 16114 în România a fost special creată pentru ca informaţiile despre prezenţa noului standard internaţional pentru serviciile de consultanţă de pe piaţa românească de consultanţă să ajungă atât în atenţia furnizorilor de servicii de consultanţă de management cât şi a organizaţiilor implicate în proiecte de consultanţă.

Astfel, avem periodic întâlniri cu toate autorităţile publice ce gestionează proiecte de consultanţă, fie finanţate cu bani europeni, fie cu bani româneşti. De asemenea, promovăm în rândul firmelor membre dar şi în rândul clienţilor privaţi ai acestora utilizarea şi recursul la sporul de profesionalism şi etică adus de utilizarea standardului EN 16114.

 

 

Despre AMCOR

 

AMCOR, Asociaţia Consultanţilor în Management din România, este asociaţia naţională profesională a firmelor şi specialiştilor din domeniul consultanţei în management. AMCOR reuneşte astăzi peste 90 de companii de consultanţă şi training în management, incluzând liderii pieţei româneşti în aceste sectoare. Asociaţia este membru deplin în structurile europene şi globale ale profesiei şi anume FEACO Brussels, Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Consultanţă şi în ICMCI, Consiliul Internaţional al Institutelor de Consultanţă în Management.

Misiunea AMCOR este de a oferi valoare adăugată membrilor săi prin promovarea unui climat de profesionalism şi etică pe piaţa de consultanţă din România.Curs valutar

1 USD = 3.7886 RON
1 EUR = 4.6606 RON

Newsletter

E-mail:

Vreau sa ma abonez
 

Diplomacy | Marketing | Advertising | Media & PR | Entrepreneurship | Business | Personal Journey | Technology
Leadership | Travel | Biz for Sale | Lifestyle | Startups | Intelligent Life | Debate | News | Money