Editia curenta

Obiectivele IT ar trebui corelate cu obiectivele de business


Optimizarea proceselor şi reducerea risipei au devenit obiective de business în condiţiile crizei mondiale, serviciile IT fiind o parte importantă a acestor procese. La nivel mondial majoritatea companiilor folosesc o abordare strategică a departamentului IT deoarece au înţeles că strategia adecvată poate face diferenţa; clienţii companiilor multinaţionale sunt obişnuiţi cu acest mod de lucru.

 

În momentul de faţă externalizarea serviciilor IT, fie că vorbim de outsourcing, fie că vorbim doar de o parte a serviciilor (managed services), este în continuă creştere. Acest lucru are la bază în principal doi factori: dorinţa clienţilor de a se focusa pe activitatea de bază, prin reducerea activităţilor care nu generează valoare businessului şi dorinţa de a face o reducere de cost.

 

Ce implică un business în domeniul serviciilor de oursourcing IT, cum găseşti puterea de a merge până la capăt păstrându-ţi valorile şi învăţând permanent şi de ce instinctul trebuie dublat de raţiune, pe larg, într-un interviu cu Florin Scarlat, Director General Bit Solutions

Pe ce te-ai bazat când ai decis sa îţi deschizi o afacere în domeniul serviciilor de outsourcing în IT, piaţă care, la vremea respectivă, era foarte la început în România şi nu aveai modele de succes? Ce te-a determinat să fii convins că acela este drumul?

Am descoperit nevoia clienţilor pentru servicii de outsourcing când am terminat facultatea de Electronică acum mai bine de 10 ani şi am fost angajat în cercetare la Institutul de Fizică Atomică. În cadrul institutului am lucrat în diverse proiecte de cercetare la partea de simulare computerizată. Am remarcat faptul că, atunci când se elabora bugetul oricărui proiect, se bugetau câte 1-2 PC-uri, cheltuindu-se astfel sume importante pe calculatoare în fiecare an. Cum durata de viaţă a unui calculator era de 3 ani, nu înţelegeam ce puteam face cu atâtea calculatoare. Răspunsul a venit imediat. Când erau probleme cu unul din computere, acestea se remediau foarte greu şi pur şi simplu se înlocuiau cu altele, deoarece nu existau firme competente în acest domeniu. Atunci mi-a venit ideea de a înfiinţa o firmă de IT care să ofere acest gen de servicii şi care să vină în ajutorul utilizatorului de calculatoare din organizaţii.

 

Cum este să ai un business în domeniul serviciilor de oursourcing IT? Care sunt principalele provocări?

IT-ul este o activitate suport pentru toate funcţiunile dintr-o companie. Piaţa, în cadrul serviciilor de outsourcing IT, pe segmentul mic şi mediu, este încă fragmentată, neexistând jucători cu o cotă de piaţă mare. Concurenţa este în creştere şi mă aştept să devină din ce în ce mai mare în anii ce urmează, datorită eforturilor organizaţiilor de optimizare şi reducere a costurilor în toate industriile. Provocări în domeniul IT există la tot pasul. În momentul de faţă cred că principala provocare este să poţi oferi clienţilor servicii cu un nivel de calitate constant şi întotdeauna să livrezi ceea ce ai promis. O altă provocare, care va permite companiilor proactive să îşi menţină poziţia de lider pe piaţă, este să ţii pasul cu dezvoltarea accelerată din industria IT şi să vii în întâmpinarea clienţilor tăi cu soluţii inovative, care să răspundă nevoilor sau chiar să le anticipeze.

 

Care este secretul tău, ca antreprenor constant motivat să îşi dezvolte business-ul? Ce te menţine „în alertă”?

Nu cred că există un secret. Din perspectiva antreprenorului percep business-ul ca pe copilul meu. Ceea ce mi se pare foarte important este faptul că, pentru a putea face faţă concurenţei, trebuie să îţi schimbi viziunea asupra business-ului şi să începi să îl priveşti ca un manager şi nu ca un antreprenor. Mulţi antreprenori cad în capcana de a rămâne doar antreprenori şi nu înţeleg că, dacă vrei să ai succes, trebuie să implementezi un model de business potrivit şi să devii manager din toate punctele de vedere. Acest lucru înseamnă să stabileşti obiective clare, de business, o strategie coerentă şi, cum nimic nu se poate face de unul singur, să încerci să creezi o cultură organizaţională sănătoasă, bazată pe lucrul în echipă şi leadership.

 

Pe ce te bazezi acum, când te gândeşti să pui mai mult accent pe partea strategică? De ce au nevoie companiile de o abordare strategică a activităţii de IT?

Cred că ceea ce lipseşte la multe companii este o strategie clară. Cum IT-ul este o activitate suport, ar trebui ca, la nivel de organizaţie, să ai definită o strategie IT care să reprezinte mai mult decât „să îmi meargă calculatorul”. De cele mai multe ori, strategia este creionată după un incident major în companie, când clientul îşi dă seama care sunt consecinţele neimplementării proceselor IT.

În cazul unei abordări strategice a departamentului IT, obţii o economie de 30% din bugetul IT la achiziţii, iar serviciile IT din cadrul companiei cresc în calitate. De multe ori se fac achiziţii fără a lua în calcul nevoile pe termen lung, iar când vrei să foloseşti echipamentul achiziţionat, acesta fie nu funcţionează, fie este prea slab din punctul de vedere al parametrilor. De câte ori nu aţi auzit expresiile „iar s-a blocat calculatorul”, „nu am net, nu pot trimite email”, „nu pot să lucrez”. Ar trebui să înţelegem că imposibilitatea unui angajat de a-şi desfăşura activitatea reprezintă un cost pentru companie, cost care creşte preţul facturii către clientul final.

În concluzie, după părerea mea, orice firmă ar trebui să aibă o strategie IT clară, cu obiective IT corelate cu obiectivele de business.

 

Cum te-ai descrie, ca antreprenor? Care din calităţile care consideri că te-au ajutat în afaceri sunt

înnăscute şi care sunt cultivate?

Din perspectiva antreprenorului sunt o persoană căreia îi place să îşi asume riscuri, lucru pe care l-am făcut de când mă ştiu. Am încredere în intuiţia mea şi, atunci când cred într-o idee, sunt în stare să merg până în pânzele albe. De cele mai multe ori avem idei, dar nu avem puterea să le ducem până la capăt. Câţi dintre noi nu au avut vise în copilărie? Antreprenorul trebuie să viseze şi, atunci când crede în ceva, să facă tot posibilul să atingă acel ceva. Valorile mele sunt profesionalismul, seriozitatea şi loialitatea. Atunci când te îndepărtezi de valorile în care crezi, nu vei mai realiza nimic deoarece pierzi ceea ce eşti, ceea ce te defineşte.

 

Cum te construieşti / educi ca om de business?

Ca om de business sunt în continuă formare şi învăţ permanent. Consider că mai am multe de învăţat, mai ales pe partea de leadership. Din punctul meu de vedere, orice om de business care a pornit o afacere fără să aibă cunoştinţe trebuie să urmeze un training în vederea înţelegerii mecanismelor unei afaceri, să nu acţioneze intuitiv şi de asemenea să înţeleagă că, la orice nivel de management, trebuie să fii deschis către cunoaştere.

 

Ca mulţi dintre noi, sigur te regăseşti în scenariul în care ai o idee de afaceri care pare inovatoare. De unde ştii dacă merită adusă în realitate şi transformată în business?

Cum am spus şi mai sus, cred foarte mult în instinct. Instinctul trebuie însă dublat de o gândire raţională, bazată pe cifre. În trecut, când am pus bazele afacerii, mă bazam doar pe instinct, iar acest lucru mi-a adus atât câştiguri, cât şi pierderi importante de resurse. Instinctul nu e suficient fără un plan de acţiune clar şi o strategie adecvată. Orice idee despre care instinctul îmi spune că va merge este evaluată şi din perspectivă financiară.

 

Care crezi că este diferenţa dintre un business condus de un lider cu viziune faţă de unul condus de o persoană care nu se uită şi către viitor?

“Innovation distinguishes between a leader and a follower” este un citat al lui Steve Jobs care spune multe. Cred că un business adevărat, care durează, poate fi condus doar de un lider cu viziune, care creează la rândul lui lideri în interiorul companiei. Cei care nu se uită în viitor dispar după o anumită perioadă de timp deoarece le lipseşte acel lucru care face diferenţa, mai ales în IT, „INOVAREA.
Curs valutar

1 USD = 3.7886 RON
1 EUR = 4.6606 RON

Newsletter

E-mail:

Vreau sa ma abonez
 

Diplomacy | Marketing | Advertising | Media & PR | Entrepreneurship | Business | Personal Journey | Technology
Leadership | Travel | Biz for Sale | Lifestyle | Startups | Intelligent Life | Debate | News | Money